Lilypie Second Birthday tickers

2009. december 20., vasárnap

Pépek


forrás: www.babaszoba.hu

Narancsos reggeli 8 hó +
* 1 db narancs
* fél banán
* 1 db alma
* 200 ml kukoricapehely
* fél doboz natúr joghurt
Nagyon egyszerű az elkészítése. A kipréselt narancs levét és a húsát, a meghámozott, feldarabolt banánt, almát és a többi összetevőt összeturmixolom.

Paradicsomos sütőtökpüré
* 1 kisebb sütőtök fele
* 5 szem paradicsom
* 5 dkg csirkemell
* 1 sárgarépa
* 1 burgonya
A babának: A sütőtököt megmossuk, és kockákra vagdalva kevés vízzel puhára pároljuk a sütőben. Amíg puhul, feltesszük az aprított csirkemellet, a sárgarépát és a burgonyát főni /párolni/. A paradicsomot nyersen! szitán áttörjük, hogy a vitaminok megmaradjanak benne. A megpuhult hozzávalókat pépesítjük. A sütőtök és paradicsom keverékének különlegesen finom íze van! Paradicsomos sütőtökleves mamának: A sütőtök másik felét felhasználhatjuk levesnek. Ezt a fajta levest a paradicsom leveshez hasonlóan készítem. Rántást készítve, a sütőtökpürét és ugyanannyi kész paradicsomlét felhasználva, sok zellerrel, sózva és még vízzel felengedve.

Gyümölcsös zabkása 12 hó +

*1 alma,
*1 kisebb banán,
*20 g zabpehely,
*180 ml víz
A zabpelyhet a vízben felfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Közben az almát meghámozzuk, magházát kiszedjük, és lereszeljük. (Ha már van 1-2 fogacska, lehet nagy lyukú reszelőn is reszelni, illetve apró kockákra vágni.) A banánt villával összetörjük. A gyümölcsöket a langyosra hűlt kásához keverjük. Még langyosan adjuk a babának.

Padlizsános ebéd 6 hó +

*egy negyed padlizsán,
*2-3 kocka csirkemell,
*1 db krumpli,
*kevés zellergyökér
A friss, nagyon vékony csíkokra felaprított csirkemellet felteszem főni esetleg kevéske sóval. Közben a padlizsánt meghámozom, eltávolítom a magját, apróra szelem, a burgonyát meghámozom, felszeletelem. Mindezt fél kockacukornyi nagyságú zellergyökérrel a hús mellé teszem főni. A zeller finoman fűszerezi a főzeléket, nagyon jó ízt ad neki. Ha minden megfőtt, turmixolom, hűtöm, és kezdődhet az evés. Padlizsán helyett tökkel vagy más zöldséggel is el lehet készíteni.

Őszibarackos finomság 6 hó +
*2 db őszibarack,
*1 db krumpli,
*2-3 mérőkanál táp
Összeturmixolom az őszibarackokat a megfőtt krumplival. Én 2-3 mérőkanál tápot is teszek bele, így elég tápláló ahhoz, hogy vacsorára főzelékként is felkínáljam. Nagyon finom!

Sárgadinnye banánnal 6 hó +
A sárgadinnye magját eltávolítom, a banánt megpucolom, a gyümölcsöket összeturmixolom és kész a finom, édeskés pép.

Levesek


forrás: www.babaszoba.hu

Sütőtök krémleves 12 hó +
* 0,5 kg sütőtök
* 20 dkg krumpli
* 1 kis fej vöröshagyma
* 2-3 gerezd fokhagyma
* 1 leveskocka
* 1 dl paradicsomlé
* tej, tejföl(ízlés szerint)
A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, kockára vágjuk. A krumplit szintén kockára vágjuk. Beletesszük egy fazékba, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Feltesszük főni. Beletesszük a felkockázott hagymát, a fokhagymagerezdeket egészben, és a leveskockát. Ízlés szerint sóval ízesítjük. Kis főlés után beletesszük a paradicsomlét. Forrás után takarékon főzzük amíg a tök és a krumpli meg nem puhul. Ha kész, kicsit hagyjuk hűlni, majd turmixoljuk össze egy kevés tejföllel, és annyi tejjel hogy még sűrű maradjon! Puffasztott kölesgolyókkal tálalom!

Brokkolikrémleves 8 hó +
* 1/2 fej brokkoli
* 2 db krumpli
* kb. 1 evőkanálnyi pipimell
* pici só
* pici bors (őrölt)
* víz
Vizet forralok, belerakom a brokkolit és a fűszereket. Belerakom a krumplit és a húst is, majd puhára főzőm. Amikor elkészült, az egyik krumplit és a húsi felét félre rakom. A másik felét és a brokkolit összeturmixolom. Tányérkába öntöm, majd a megmaradt húst és krumplit pici kockára aprítom és a levesbe teszem.

Zöldég krémleves 12 hó +
* 1 szem burgonya
* 1 kisebb vörös hagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 sárgarépa
* 1 fehérrépa
* 1 maréknyi brokkoli (vagy karfiol, karalábé)
* petrezselyem zöld
* zeller zöld
* babérlevél
* tengeri só
* 1 ek tejföl
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. Annyi vízzel ami ellepi feltesszük főzni. Fűszerezzük, majd lassú tűzön főzzük. Amikor majdnem megpuhult, levesszük a tűzről és a fedő alatt hagyjuk teljesen megpuhulni. Utána már csak az a dolgunk, hogy a tejfölt hozzáadjuk és jól össze turmixoljuk. Kicsi szárított kenyérkockával vagy sajtos pirítóssal tálaljuk.

Karfiol krémleves 12 hó +
* 1 karfiol,
*2-3 burgonya,
*1 kisebb fej vöröshagyma,
*pici olaj,
*1 pohár tejföl,
*petrezselyem,
*10 dkg sonka.
A fölaprított hagymát megfonnyasztom az olajban, beleteszem a rózsáira szedett karfiolt, párolom egy ideig, majd felöntöm vízzel. Mikor felforrt lassan beleteszem a burgonyát. Közben sózom, vagy ízlés szerint ételízesítővel fűszerezem. Összeturmixolom botmixerrel, mellette külön serpenyőben megpirítom az apróra szeletelt sonkát,és petrezselymet,amit végül a levesbe rakok. Tejföllel gazdagítom. Még egyet forralok rajta és kész.

Csirkehúsleves 10 hó + (6 adag)

* 1 kis csirke (kb. 1,1 kg)
* 1 adag leveszöldség
* 2 vöröshagyma
* 2 közepes burgonya
* 12 dkg sárgarépa
* 15 dkg brokkoli
* 5 dkg cérnametélt
A csirkét megmossuk, a leveszöldséget megtisztítjuk. A hagymát félbevágjuk. A vágott felével lefelé a kukta aljára tesszük, rápirítjuk. Hozzáadjuk a leveszöldséget, és megpirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkét, és felengedjük 1 liter vízzel. Kímélő fokozaton 30 percig főzzük. A lehűlt kuktáról levesszük a fedelét, kivesszük a csirkét, és hagyjuk hűlni. A húst leválasztjuk a csontról, és kis kockákra vágjuk. A levest átszűrjük. A burgonyát megtisztítjuk, és kis kockákra szeljük. A burgonyát a levesben 20-25 perc alatt puhára főzzük. A sárgarépát és a brokkolit megmossuk. A sárgarépát vékony csíkokra szeljük. A brokkolit kis rózsákra szedjük, a torzsáját meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A tésztát, a sárgarépát, a brokkolit és a húst a főzési idő befejezése előtt 5 perccel a burgonyához adjuk, és együtt főzzük. Adagonként lefagyasztjuk. Forrás: Dagmar von Cramm - Főzzünk a babának!

Gazdag borsóleves 6 hó +
* 40 dkg borsó
* 2-3 szál sárgarépa
* 1 kisebb szál gyökér
* 20 dkg csirke, vagy pulykamell
* egy kis fej hagyma
* petrezselyemzöld
* só, bors, pirospaprika
* pici liszt
* galuskához
* 1 tojás
* 1 ek olaj, vagy vaj (margarin)
* liszt
* petrezselyemzöld
* só, bors
Olajon megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a kockára vágott húst, majd lepirítjuk. Fedő alatt pároljuk egy kicsit. A karikára vágott répát, gyökeret is beletesszük a lábosba, átpirítjuk, ha szükséges, egy kis vizet teszünk alá; fedő alatt egy kicsit párolni hagyjuk, majd a borsót is hozzáöntjük. Ízesítjük, pároljuk. Ha más kicsit összeértek az ízek, rászórunk egy csapott kanál lisztet, pirítjuk, majd jöhet a pirospaprika, és vegül fölöntjük vízzel. A galuskához a hozzávalókat összekeverjük, és a forró levesbe beleszaggatjuk. Ha kész, frissen vágott petrezselyemmel meghinthetjük (tejföllel is finom)

Répás sütőtökleves 6 hó +
* 50 dkg sütőtök
* 25 dkg sárgarépa
* 1 fej hagyma
* 2 dkg vaj
* 1 zöldségleveskocka
* 2 evőkanál tisztított tökmag
* 1 pohár tejföl
A tököt megmossuk, gerezdekre vágjuk, magjait kikaparjuk, a tökhúst nagyobb darabokra vágjuk. A répát megmossuk, meghámozzuk, szintén nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Felforrósítjuk a vajat egy lábosban, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a tököt, a répát, felöntjük fél liter vízzel, felforraljuk, és belekeverjük a zöldségleveskockát. A levest kb. 10 percig főzzük, borssal ízesítjük. Botmixerrel péppé zúzzuk (ha nincs, szitán átpasszírozzuk). A tökmagot zsiradék nélkül pár perc alatt világosra pirítjuk egy serpenyőben. A levest tányérokba szedjük, rászórjuk a tökmagot, és 1-2 evőkanálnyi tejfölt teszünk a tetejére.

Benő a feje lágya


forrás: www.babazo.hu

Vagyis megkeményednek, összecsontosodnak a kutacsai - ha nem képletesen értjük. Az újszülött ugyanis lágy koponyacsontokkal jön a világra, amelyek az első évek folyamán összeforrnak, "benőnek".

A kutacs (fonticulus) a csecsemő koponyacsontjai között található hézag, azaz a koponyavarratok találkozásánál lévő puha alkotórész.

Amikor a baba megszületik, ezek még nem nőttek össze, nem keményedtek meg, nem csontosodtak el, így a koponyacsontok könnyebben csúsznak el egymás felé, ami jelentősen megkönnyíti a baba fejének áthaladását a szülőcsatornán.

Nem úgy kell persze elképzelni, hogy ezeken a helyeken "lyukas" a baba feje: a csontok közötti hézagokat nagyon erős kötőszövet hidalja át, amely megfelelő védelmet biztosít az agy számára az elcsontosodás folyamata alatt is.

(Kismamák sokszor ijednek meg, amikor gyermeküket közvetlenül a szülés után először kezükbe vehetik, és meglátják annak esetleg túlságosan "csúcsos" fejét. Már néhány perc múlva is látható a különbség, de néhány nap múlva egészen biztosan: a kicsi feje szinte "kikerekedik", a koponyacsontok visszacsúsznak a helyükre.)

Nem csak a szülés során van jelentőségük ezeknek a puha részeknek; az első években a gyerekek jelentős koponya- és agynövekedéséhez is szükséges a kutacsok "rugalmassága", hajlékonysága.

A csecsemő koponyáján több kutacsot lehet megkülönböztetni. Mindegyik más életkorban keményedik meg; a hátsó és oldalsó kutacsok már féléves kor körül, míg az elülső hároméves kor tájékán forr össze - ennek konkrét idejében természetesen jelentős eltérések lehetnek az egyes gyerekek között.

A homlokcsont két lemeze és a két falcsont találkozásánál található a nagykutacs; egy sarkára állított négyzethez hasonló hézag. Pici babáknál a nagykutacsot sokszor ki is tudjuk tapintani: nyomásra enyhén rugalmas területet találunk, amelyen olykor még az erek lüktetését is érezhetjük. A nagykutacs körülbelül másfél- kétéves kor között csontosodik el.

A kiskutacs valamivel hátrább, szintén a középvonalban, a két falcsont és a nyakszirt találkozásánál található. Ezt azonban már a születés után is alig vagy egyáltalán nem lehet tapintani.

A kutacsok - fent említett jelentőségükön túl - az orvosok számára is sok információt hordoznak. Közvetlenül a születést követő vizsgálatokon is megvizsgálják, mert állapota sok információt hordozhat például a baba nyeléséről is.

A gyermekorvos a későbbi életkorokban is vizsgálja a kutacs állapotát. Ellenőrzi, a szomszédos csontok szintjében található-e (ez az egészséges állapot), vagy előredomborodik, esetleg beesik-e.

Ha bármelyik irányban nagy az eltérés, mindkét állapot betegséget jelezhet. Sok helyen olvashatjuk például, hogy a beesett kutacs kiszáradást jelent - de mielőtt minden más tünet hiányában is megijednénk, mert esetleg "beesettnek" érezzük, vizsgáltassuk meg gyerekorvossal a babát. Ő ismeri a kutacs addigi állapotát, a baba aktuális egészségi állapotát is, és biztosan meg tudja állapítani, normális vagy kóros eltérésről van-e szó.

Védőoltások


forrás: www.babazo.hu

Magyarország előkelő helyet foglal el Európában az oltási rendszerek korszerűségi listáján. Változatlanul akadnak azonban olyan szülők, akik nem tartják fontosnak, némelyek kifejezetten ellenzik a (kötelező) védőoltások beadatását gyerekeiknek. 2005 óta létezik az európai védőoltás hete, amelyhez már 25 ország csatlakozott a legkisebbek érdekeinek védelmére. Védőoltásokról, röviden.

Kell ez?

Tisztiorvosi tapasztalatok szerint a védőoltások ellenzői leginkább a mindenben a "lehető legtermészetesebben" elvet követők és a nagyon fiatal szülők közül kerülnek ki.

Ez utóbbiak valószínűleg azért nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a kérdésnek, mert maguk sem tapasztalták már meg a védőoltások hatására megszűnőben lévő nagy járványokat, súlyos szövődményeket, és az oltásokban szereplő vírusok amúgy is ismeretlen, távoli, "egzotikus" betegségnek tűnnek számukra, amit "az ő gyerekük úgysem kaphat el".

Vannak olyanok is, akik éppen a gyengített vírus okozta következményektől tartanak.

Van értelme?

Hazánkban szerencsére tényleg nem fordult elő az elmúlt években sem torokgyík, sem kanyarós vagy gyermekbénulásos megbetegedések sorozata. Ez nem utolsósorban a korszerű oltási rendszernek is köszönhető. (Oroszországban például az 1990-es évek első felében ötezer gyerek halt meg diftériajárványban, az utóbbi években pedig Szerbiában és Németországban is felütötte a fejét kanyarójárvány.) Az oltások eredményeként ma már szinte mindenütt ismeretlen a fekete himlő, a "következő cél" pedig a gyermekbénulás megelőzése.

Szakértők szerint a cél az lenne, hogy országos szinten a gyerekek 90%-a be legyen oltva, mert ezzel az aránnyal már el lehet érni, hogy azok se betegedjenek meg, akik nem kapták meg a védőoltást. Hazánkban ma tizenegy kötelező védőoltás van (10 betegség ellen), amelyeket 14 éves korukig kell megkapniuk a gyerekeknek.

Mi az?

Az oltások beadását általában már a csecsemők pár napos korában, még a kórházi tartózkodás alatt megkezdik. A védőoltások szinte mindegyike azonos elven működik: a gyerekek a betegséget okozó vírus vagy baktérium legyengített (vagy első) változatát kapják meg. Ezzel azt érik el, hogy a gyerekek nem betegszenek meg az adott betegségben, de a vírusok, baktériumok megjelenését érzékeli a szervezet, így megkezdi az azok ellen szükséges ellenanyag termelését. Így amikor az adott betegség valóban "támadna", a gyerekek szervezete felkészülten tud védekezni azzal szemben.

Veszélyes?

Az egészséges gyerekek többsége legfeljebb nyűgös, egy-két napig lázas lesz az oltások után, de az oltás maga semmilyen kockázattal nem jár. (Más a helyzet, ha éppen beteg - náthás, lázas, stb. a kicsi, vagy a családban előfordult már epilepszia. Előző esetben el kell halasztani az oltás beadásának időpontját, amíg meg nem gyógyul a kicsi; utóbbiban különösen a szamárköhögés elleni védőoltással kell vigyázni, hogy ne alakuljon ki szövődményt - ezt minden esetben beszéljük meg orvosunkkal.)

Bizonyos oltások helyét ajánlott az oltást követő napokban borogatni, egyeseknél az injekció helyén kis, kemény csomó alakulhat ki. Ez semmilyen veszélyt nem jelent, rövid időn belül magától elmúlik.

Kanyaróoltás beadása után kb. tíz nappal jelentkezhet láz, esetleg kiütések, a mumpszoltás után három héttel pedig enyhén bedagadhat az arc - ezek normális jelenségek, de ha aggasztanának minket, esetleg a baba sokkal nyűgösebb lenne a szokásosnál vagy 38 fok fölé emelkedne a láza, forduljunk nyugodtan orvoshoz.

Mikor melyiket?


2006-tól az alábbi oltási rend működik Magyarországon:
Oltás beadásának ideje Oltás fajtája
0-6. hét BCG
2. hónap DTPa-IPV-Hib
3. hónap DTPa-IPV-Hib
4. hónap DTPa-IPV-Hib
5. hónap nincs (2005-ig másfajta oltási rend volt, amely szerint 5 hónaposan
is volt kötelező oltás, 18 hónaposan viszont nem)
15. hónap MMR
18. hónap DTPa-IPV-Hib
3. év DTPa-IPV
6. év DTPa-IPV
11. év MMR
14. év Hepatitis B

Mit jelentenek ezek?

A betűjelek az alábbi oltásokat jelentik:
BCG: tuberkulózis elleni oltás
DTP: diftéria, tetanusz, szamárköhögés elleni oltás (korábban Di-Per-Te néven volt ismert)
Pa: csak tisztított antigéneket tartalmazó szamárköhögés elleni komponens
OPV: szájon át adott, élő, gyengített vírustörzseket tartalmazó oltóanyag gyermekbénulás ellen
IPV: inaktivált vírust tartalmazó gyermekbénulás elleni oltóanyag
HIB: Haemophilus influenzae baktérium elleni oltóanyag
MMR: mumpsz, kanyaró, rózsahimlő elleni oltóanyag
Hepatitis B: fertőző májgyulladás elleni oltóanyag.

Szokjuk a hideget!


forrás: www.babazo.hu

Az elmúlt hetekben igazi őszi-téli időben volt részünk, amikor néha azt is nehéz volt megállítani, vajon eső, havas eső vagy hó szállingózik felettünk. Mindez az influenzáról szóló hírekkel összeadva sokszor arra indítja a kisgyerekes szülőket, hogy a lakásban maradjanak, akár több napon keresztül is. Pedig a piciknek is szükségük van a friss levegőre. Hogyan oldjuk meg okosan?

A kisgyerekek miatt sokszor túlfűtött lakások száraz és meleg levegője sokféle hurutos megbetegedést okozhat. A babák levegőztetése ezért télen is fontos, sőt, talán fontosabb, mint bármely más évszakban. A megfelelő öltözet kiválasztása és az érzékeny bababőr hideg elleni védelme azonban fokozott figyelmet igényel.

A csecsemőnek meg kell tanulnia a hideghez, esőhöz, szélhez való alkalmazkodást. Meleg időben már két-, háromhetes korban, ősszel és télen pedig a második hónaptól elkezdhető a baba szabad levegőhöz való szoktatása. Csak erős szélben és ködben maradjunk otthon.

Felhős idő, enyhe eső vagy havazás nem akadály, a babakocsi és a megfelelő öltözék védelmet nyújt. Ha a hőmérséklet fagypont alá süllyed, inkább naponta többször, de rövidebb időre vigyük csak ki a gyereket.

Mit adjunk a gyerekre?


Mivel a kisbabák még nem tudnak olyan jól alkalmazkodni a változó hőmérséklethez, mint a nagyobb gyermekek, meg kell óvni őket a lehűléstől. A hőveszteséget a kellő hőszigetelést nyújtó, réteges ruházat tudja megakadályozni. Ha a baba láthatóan jól érzi magát és kezecskéje meleg, nem kell félnünk attól, hogy megfázik.

A legmegfelelőbb téli viselet csecsemőknek az overál, a derekat is védi, bélelt, legtöbbjük vízhatlan anyagból készül. Kisebb babák számára a nadrágra patentolható cipő részt is készítenek. A kesztyűket érdemes egy hosszabb szalaggal egymáshoz kötni, és így átbújtatni az overall ujjain, hogy ne vesszenek el, ha esetleg lecsúsznának a kis kezekről. Az overál alá természetesen több réteg ruhát adjunk. A sapkák közül azokat válasszuk, amik jól rálógnak a fülre, és az áll alatt összeköthetők.

A lehűlésre különösen hajlamos koraszülöttek hővédelmére még nagyobb gondot kell fordítani. Manapság sok anyuka ódzkodik a pólyától. Nyári melegben valóban nem szükséges, de a hideg hónapok közeledtével igen hasznos lehet.

Először is segít abban, hogy stabilan tartsuk az újszülöttet. Másodszor, kísérletek bizonyítják, hogy az egészen fiatal csecsemők jól érzik magukat a pólyába kötve, biztonságérzetet ad nekik a puha, meleg burok. Ha nem akarunk naponta pólyatokot cserélni, tegyünk a baba feje alá egy négyrét hajtogatott textilpelenkát. Az újszülött ruházata természetes anyagokból készüljön és feltétlenül többrétegű legyen.

Ha levegőre visszük a babát, jól takarjuk be. Télen a babakocsiban a gyerek alatt is legyen egy meleg takaró vagy báránybőr, és a babán is, sőt, érdemes beletenni egy bundazsákba, ami a széltől is véd.

A bőrét is óvjuk!

A téli hideg, szeles idő könnyen kiszáríthatja a baba arcának érzékeny bőrét. Használjunk télen zsírosabb babakrémeket, amelyek nem csak ápolják, hanem védik is a bőrt. Különös figyelmet igényelnek azok a részek, amelyek a kicsorgó nyáltól nedvesek lehetnek. A cumi alatt is érdemes időnként szárazra törölni a bőrt.

Ne felejtsük el, hogy a téli napsütésben is ki van téve a baba az ártalmas UV-sugárzásnak. A hóról visszaverődő napfényben fokozott a veszély, ezért érdemes séta előtt magas faktorszámú fényvédő krémmel bekenni a szabadon hagyott testrészeket.