Lilypie Second Birthday tickers

2009. december 17., csütörtök

Mozgásfejlődés az első 12 hónapban


1 hónapos baba:
Mozgására koordinálatlan kapálódzás jellemző, de fényre, hangra odafordul. az első két hétben izmai még meglehetősen feszesek, öklét zárva tartja, hüvelykujját a tenyerébe zárja. Fejét születésétől fogva emeli, illetve fordítja.

2 hónapos baba:
A szépen hason fekvő csecsemő már erőteljesen emeli a fejét.Eddig ökölbe szorított kezeit kezdi nyitogatni. A 2. hónap végére már hajított alkarjaira támaszkodva emelkedik 45 fokig és a pici tenyerét a nap felében nyitva tartja. Kezeit gyakran a szájába veszi, és ha a látóterébe kerülnek, figyeli a mozgásukat.

3 hónapos baba:
Kezeit, lábait rengeteget mozgatja. Nézegeti mozgásukat, játszik velük. Hason fekve az alkarjára támaszkodva már 45-90 fok közé is képes kinyomni a fejét. Tenyerét már nyitva tartja és a kezébe adott tárgyakat megmarkolja, de utánuk nyúlni még nem tud.

4 hónapos baba:
Fejét 90 fokig képes felemelni. Már az oldalára fordul, sőt néha oldalfekvésből akár a hasára is sikerül átfordulnia. Játszik a kezeivel, az ujjaival. A kezébe adott csörgőt rázogatja, viszont magától felvenni még nem tudja.

5 hónapos baba:
Az 5 hónapos baba már könnyedén átfordul hasról hátra és vissza. Ekkor kezdi a csecsemő akaratlagosan is megérinteni a tárgyakat, értük nyúl, majd a kezét összezárja rajtuk. Arra még nem képes, hogy tudatosan elengedje. Az asztallapot ütögeti, fürdetéskor a vizet csapkodja.

6 hónapos baba:
A 6 hónapos csecsemő hasról hátra és vissza már gond nélkül forog. A felülést követően kézre és térdre támaszkodva változtatja a helyét, hasán kúszik.
Nem csak a kezével, de lábaival is gyakran eljátszik. A baba olyan tárgyakért már nyúl, melyek elérhető közelségben vannak számára. A megfogott tárgyakat ütögeti, leejti-felveszi, előszeretettel a szájába is gyömöszöli őket. Két kézzel fogja meg a tárgyakat. Tenyerét és 3 ujját használja, a mutató és középső ujját még nem.

7 hónapos baba:
A 7 hónapos baba már mindkét irányba könnyedén forog, gurulva változtatja a helyét. Könyökével először hátra, majd előre tolja magát, ebből alakul ki a kúszás.
A tárgyak igazi megfogása csak a 7. hónapban következik be. Ez azért fontos, mert a fogás előfeltétele a felállásnak. Kapaszkodva már ekkor állnak egyes csecsemők. Képes a tárgyak felemelésére és kézből-kézbe már átadja a megfogott holmikat. Ha két játékot adunk a kezébe, azokat összeüti.

8 hónapos baba:
Kúszik, néha négykézlábra emelkedik. Némelyik baba már próbál mászni, de egyelőre csak hátrafelé halad. A 8 hónapos csecsemők többsége már a járókába kapaszkodva áll.
Kisebb tárgyakat képes felemelni és megtartani, kialakul az alsó ollófogás.

9 hónapos baba:
A baba ebben a korban már önállóan felül. A kúszómozgást felváltja a mászás. A 9 hónapos gyermek először hátrafelé, majd szabályosan előre halad. Ha sikerül megkapaszkodnia, akkor fel tud térdelni. Kicsi keze folyamatosan ügyesedik,már apró tárgyakat is felcsippent. Előszeretettel rámol, a kisebb játékokat beleteszi egy nagyobb tárgyba.

10 hónapos baba:
A 10 hónapos baba már stabilan ül, és ülésből hasra fordul. Kapaszkodva feláll és már ekkor megfigyelhetők a járás csírái. Az első, kis esetlen oldallépéseket 10 hónapos kor körül tapasztalhatjuk. Ezek még elég bizonytalanok, mert egyensúlyozása fokozatosan érik.

11 hónapos baba:
a 11-12. hónap körül jut el a gyermek a szándékos elengedés lépcsőfokára, és nagy ügyességre tesz szert ebben. Bútorokba kapaszkodva feláll, oldalazva lépeget, majd a támasztékát elengedve segítség nélkül áll. A kisgyermek előbb rakosgatja a tárgyakat, majd eldobja. Az egykezes dobásformája a felállással egy időben jelenik meg. Kedvelt formája a játékok járókából való kidobálása. A dobást követi a fejlődési sorban az egykezes ütés. Kedves foglalatossága a pakolás, az apró tárgyakat beleejti a tartóba, de kivenni még nem tudja.

12 hónapos baba:
Szülői vezetéssel az egyéves gyerekek már lépegetnek. A szakemberek átlagosan a 12-13. hónapra teszik a kapaszkodás nélküli járás idejét. Természetesen akár több hónap eltérés is lehet ettől. A gyermek akár vezetve, akár önállóan megy, jellemzően tipegő, szapora léptekkel jár, sokszor lábujjhegyen. A ceruzát, krétát markolva fogja, úgy próbálgat firkálni vele. Étkezéskor kéri a kanalat, önállóan próbálkozik az evéssel.

Forrás: www.szuloklapja.hu

Vitaminbomba megfázásra 12 hó +


* 5-6 db mélyhűtött gesztenye
* 1 db narancs
* 1 db mandarin
* 3/4 banán
* 1 kocka főtt marhahús
* 2-3 evőkanál kölespehely (vagy bármilyen más gabonapehely)

A gesztenyéket kevés vízben megfőzöm, a gyümölcsöket megmosom, megpucolom, és a gabonapehely kivételével minden hozzávalót turmixgépbe teszek. A végén megszórom a gabonapehellyel és frissen kínálom a (beteg) babának. Pépes állagának köszönhetően könnyen nyelhető még a torokfájós csöppségeknek is, a széklettel pedig nem lesz gond...

A dietetikus véleménye:
A gesztenye C-, E vitaminban és káliumban gazdag, míg a citrusfélék (narancs, mandarin) főként C vitamint tartalmaznak. A gabonával és a marhahússal valóban igazi vitaminbombát kapunk!

Sütőtök krémleves 12 hó +

* 0,5 kg sütőtök
* 20 dkg krumpli
* 1 kis fej vöröshagyma
* 2-3 gerezd fokhagyma
* 1 leveskocka
* 1 dl paradicsomlé
* tej, tejföl(ízlés szerint)

A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, kockára vágjuk. A krumplit szintén kockára vágjuk. Beletesszük egy fazékba, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Feltesszük főni. Beletesszük a felkockázott hagymát, a fokhagymagerezdeket egészben, és a leveskockát. Ízlés szerint sóval ízesítjük. Kis főlés után beletesszük a paradicsomlét. Forrás után takarékon főzzük amíg a tök és a krumpli meg nem puhul. Ha kész, kicsit hagyjuk hűlni, majd turmixoljuk össze egy kevés tejföllel, és annyi tejjel hogy még sűrű maradjon! Puffasztott kölesgolyókkal tálalom!

A dietetikus véleménye:
Ez egy igazi vitaminbomba, amit az édeskés íze miatt a babák szívesen fogyasztanak el. Jó étvágyat!

Vitamin bomba 6 hó +


* 1 db alma
* 1 db körte
* 1 db banán
* kb 10 ml nyers bio céklalé
* 1 kanál aloe vera gél

Ez a recept tökéletesen megszünteti a székrekedést. Minden gyümit összeturmixolok és hozzáadom a céklát, aloét. A kisfiam nagyon székrekedéses volt, azt tanácsolták, hogy adjak neki aloét. El kezdtem adni neki és a széklete tökéletes lett. Soha nem megy a hasa és nincs székrekedése sem azóta.

A dietetikus véleménye:
Ez valóban egy vitaminokban és antioxidánsokban gazdag bébiétel. Kisétkezésekre kitűnő választás!

Vegyes zöldfőzelék csirkehússal 6 hó +

* 1 nagyobb burgonya
* 1 adagnyi csirkemell ( kb. 1 jégkockányi)
* zöldségekből is 1-1 adagnyi: zöldborsó, zöldbab, karfiol,
sárgarépa, petrezselyem, zeller.

A hozzávalókat feltesszük főni. Ha puhára főtt a hús és a zöldségek összeturmixoljuk úgy, hogy a zöldborsó héja is alaposan aprítva legyen

A dietetikus véleménye:
A zöldborsót inkább törjük át szűrőn, hogy megszabadítsuk a héjától, ami gyakran puffasztja a babákat. A zöldségeket idény szerint variálhatjuk.

Kaliforniai paprika - saláta főzelék 6 hó +

* 1 db kaliforniai paprika (piros),
* 5-6 levél saláta,
* 1 db kis burgonya

A hozzávalókat megmossuk. A paprikát és a burgonyát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A salátával együtt feltesszük főni, annyi vízzel hogy éppen ellepje. Ha a zöldségek megpuhultak levesszük a tűzről, a 3/4 vizet leöntjük róla és az egészet összeturmixoljuk.

A dietetikus véleménye:
Magas C vitamin és kálium tartalmú főzelék. Nyáron, friss zöldségekből készítve a legfinomabb.

Brokkolikrémleves 8 hó +

* 1/2 fej brokkoli
* 2 db krumpli
* kb. 1 evőkanálnyi pipimell
* pici só
* pici bors (őrölt)
* víz

Vizet forralok, belerakom a brokkolit és a fűszereket. Belerakom a krumplit és a húst is, majd puhára főzőm. Amikor elkészült, az egyik krumplit és a húsi felét félre rakom. A másik felét és a brokkolit összeturmixolom. Tányérkába öntöm, majd a megmaradt húst és krumplit pici kockára aprítom és a levesbe teszem.

A dietetikus véleménye:
A brokkoli számos vitamint, antioxidánst ill. ásványi anyagot tartalmaz, bármilyen elkészítési módja jó választás. A baba ételeit nem szükséges sózni, mert az élelmiszerek is elegendő sót tartalmaznak, ne szoktassuk őt a sós ízre!

Mindentbele főzelék 8 hó +

* 3 db közepes burgonya
* 2 db répa
* 2 db fehérrépa
* zellergyökér (3 kockacukornyi)
* karalábé (1 kockacukornyi)
* 1 kis fej vöröshagyma
* 1/2 gerezd fokhagyma
* 1/2 csirkemáj
* 4-5 rózsa brokkoli
* 6-8 db kelbimbó
* csipet őrölt kömény
* csipet nátrium szegény só

A sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, hagymát, fokhagymát, krumplit és májat felteszem főni annyi vízben, hogy ellepje. Félig megfőzöm és akkor hozzádobom a brokkolit és kelbimbót. Az egészet puhára főzöm és a turmixolás előtt kiveszem a hagymát, fokhagymát, karalábét és fehérrépát. A végén egy csipet sóval és őrölt köménnyel ízesítem. Főzővízzel együtt turmixolom és így nem megy kárba vitamin az állaga pedig pépes lesz.

A dietetikus véleménye:
Kalciumban és vasban gazdag bébiétel! Puffadásra, hasfájásra hajlamos babáknak a karalábét és kelbimbót hagyjuk ki!

Májas finomság 8 hó +

* 1 szál répa
* 1 nagyobbacska krumpli
* 1 csipet hagyma (felkockázott fagyasztottból)
* 30 dkg zöldborsó
* 10 dkg máj

Mintha húslevest készítenék, a májat felteszem főni, fél óra múlva hozzáteszem a zöldségeket, amikor minden teljesen puhára főtt, a nagyobb darabokat különszedem a zöldborsótól. A borsót átnyomom egy szűrőn, az egészet leturmixolom, és már tálalom is.

A dietetikus véleménye:
A máj vasban gazdag, ami hozzájárul a baba vérképzéséhez. A zöldségek pedig számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ami erősíti a baba immunrendszerét.

Vegyes zödség főzelék 8 hó +

-Fél zsenge cukkini,
-fél édes alma,
-kevés karfiol (ha a baba szereti ebből lehet több is),
-1 db közepes burgonya,
-1 főtt tojás sárgája

A hozzávalókat alaposan megmossuk, az almát és a burgonyát meghámozzuk. A cukkinit, az apró rózsára szedett karfiolt és a felkockázott krumplit egy edényben megpárolom, illetve az almát egy külön edényben párolom, mert ha a zöldségek közé teszem a krumpli nem puhul meg. A tojást teljesen keményre főzöm. Ha megpuhultak a zöldségek, illetve az alma az egészet összeturmixolom, feltétnek a főtt tojássárgáját kínáljuk. Kislányomnak úgy is szoktam adni, hogy a főtt tojássárgáját is beleturmixolom. Vigyázzunk: a fehérjét nem tegyük bele. Jó étvágyat a babáknak.

A dietetikus véleménye:
Remek recept! Vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat tartalmazó, könnyen elkészíthető főzelék. Jó étvágyat!

Sárgarépa turmix 4 hó +

-2dl felforralt víz
-150g sárgarépa
A felforralt vizet és a megfőtt répákat beleteszem egy edénybe és összekeverem a botmixerrel! Amikor kész beleszűröm cumisüvegbe és langyosan adom a babának!

A dietetikus véleménye:
Az első turmixok/főzelékek egyike. Ha a baba kiköpi, akkor egy kis anyatejet keverhetünk bele, úgy általában szívesebben fogyasztják.

Gombim és a fogzás


Pici fiamnak 4 hónapos korában bújt ki az első két fogacskája, az alsó egyesek...
Ami megelőzte: sok sok sírás, ökölrágás, néha-néha láz, no és a nyálzás, de mint ha vödörből öntenék.
Ákos elég nehezen tűri a fájdalmat -ebben is rám ütött:)- és a fogzás is, mint a hasfájás, nagyon megviselte, és viseli is a mai napig.
Természetesen itt is megpróbáltam mindent amit csak lehet, hogy enyhítsem a fájdalmait.

Dentinox - nem használt:)
Dologel - nem használt.
Panadol - (védőnénink javasolta, mert be is lázasodott párszor, és fájdalomcsillapító is egyben) nem használt.
Hűtős rágóka - eszébe sem jut rágogatni, ha a szájába teszem, eltolja, vagyis nem használt.
Borostyán nyaklánc - HASZNÁLT! A nyála sokkal kevésbé folyik, bár még így is decik csurognak ki a pici szájából, és az öklét is rágogatja, de nem annyira, mint előtte.
Még nyáron beszereztem (bár a nemalvás miatt került képbe), azóta le sem vettem a nyakáról.
Cseresznyemag párna - elvileg hűteni is lehet, de olyan kis izgága, hogy képtelenség az arcán tartani egy másodpercnél tovább, így kijelenthetem, hogy nem használt.
Homeopátia - szintén kikértem homeopata szakorvos véleményét, de szintén egyik szer sem használt azok közül, amiket javasolt (Chamomilla 15CH, illetve Viburcol kúp).

Kicsimnek a harmadik és negyedik foga 6 hónappal az első kettő után jött ki, vagyis 10 hónaposan. Valószínűleg most is több foga jön egyszerre, mert tényleg elképesztő mennyiségű nyála kifolyik és mindent azonnal rágni kezd, ami a keze ügyébe akad...
Szegénykém... Úgy látom, kezdi megszokni az érzést, hogy feszít az ínye és fáj.
Éjjel is többször felébred, bár nekünk még egyetlen átaludt éjszakánk sem volt, de egész nyugodt napközben, amikor meg nem, leteszem egy picit aludni... (a rekord az ébredések számában 13:S)
Talán pár hónap múlva ezzel is úgy leszünk majd mint a pocakfájással, hogy elmúlt és már csak emlék lesz...

Kizárólag saját tapasztalatainkat írtam le, nem a gyógyszerek hatékonyságát szándékoztam minősíteni!

Fogzás - Ecsetelők használata

Használljunk-e ecsetelőt fogzás alatt?

Többféle kenőcs és ecsetelő létezik, amit fogzáskor a baba ínyére kenhetünk. Ezek időszakosan csillapítják ugyan a fájdalmat, de azt ne várjuk tőlük, hogy mostantól majd átalussza a baba az éjszakát.

Ha egyértelmű a fogzás ténye, azaz a baba nyűgös, nyálzik, mindent megrág, masszírozza az ínyét, enyhe hasmenése van, kipirosodik a popsija, az ínye szemmel láthatóan duzzadt, vagy véres, akkor érdemes bekenni. Óvatosan bánjunk azonban az érzéstelenítéssel. Ha a zseléből vagy ecsetelőből a kicsi torkára vagy nyelvére túl sok kerül, elzsibbadhat, ami félrenyelést és akár fulladást is okozhat!

Önmagában az, hogy a baba felkel éjszaka nem jelenti azt, hogy biztosan fogzik. 6-12 hónapos kor között a legtöbb babánál előfordulnak “rosszabbul alvós időszakok”, és az sem ritka, hogy a második félévben szinte egyetlen éjszakát sem alszik át a kicsi. Éppen ezért nem szabad az éjszakai felkeléseket a fogzásra fogni és folyamatosan homeopátiás szereket, fájdalomcsillapítókat adni a babának.

Ha viszont látjuk, hogy tényleg törnek elő a fogak (és azon a helyen látjuk a baba fogzásának jeleit, ahol jönnie kell a következő fogacskának), akkor be lehet adni éjszakára egy fájdalomcsillapító kúpot vagy kanalas orvosságot, amíg a fog át nem tör.

A szemfogak helye kb. fél évig meg van duzzadva, folyamatosan úgy nézhet ki, mintha hamarosan át akarna törni ennek ellenére 15-16 hónapos kornál hamarabb ritkán szoktak áttörni, ezért ne vegyük készpénznek, ha a baba szájába benézve a szemfogak helye duzzadt.

A cikk szerzője Vida gi http://www.kismamablog.hu/

www.fogzas.hu

Fogzás - Borostyánlánc


Borostyánlánccal a fogzási fájdalom ellen

Forrás/szerző: Vida gi http://www.kismamablog.hu/

A fogzás nagyon kellemetlen a babának de annál is rosszabb tud lenni nekünk kismamáknak, hiszen az addig nyugodt, kiegyensúlyozott, egészen jól alvó baba egyszercsak elromlik. Fogzás ellen nincs recept, a fogzás tüneteit, a nyűgösséget csökkenthetjük azonban természetgyógyászati módszerekkel.

A borostyán megkönnyíti a fogzást és csökkenti a fogzási fájdalmat, kiegyensúlyozottabbá teszi a babát. Sokan szkeptikusak ezzel kapcsolatban, de akik kipróbálták általában elégedettek az eredménnyel. Ausztriában és Svájcban a patikában kaphatóak ezek a láncok, és Németországban is támogatják az orvosok a viselését. A borostyán nemcsak jó fájdalomcsillapító, de ellenállóbbá is teszi a kicsiket a betegségekkel szemben, így a gyengébb immunrendszerű, gyakran megbetegedő gyerekeknek is ajánlott. Emellett számos bőrbetegség és az allergia ellen is véd a borostyán.

Magyarországon kapható itt: www.borostyanlanc.hu

Számos jót hallottunk már a borostyánláncról, többek között, hogy tőlünk nyugatabbra még a gyerekorvosok is ezt ajánlják a fogzásra, most azonban, hogy egyre többen vásárolják, sok anyukától hallom, hogy ők kipróbálták és nem hatott. Mikor érdemes borostyánláncot használni, hogyan hat és miért van az, hogy néhány babánál teljesen hatástalan?

Mi az a borostyánlánc és hogyan hat?

A borostyánkő gyógyító hatását már az Ókorban ismerték: fájdalomcsillapító hatása miatt amulettként viselték, de olajat is készítettek belőle. A borostyán a helyi fájdalmak kiváló gyógyítója és a nyugtalanságra, szorongásra is jó hatással van, ezért ajánlják szívesen a természetgyógyászok már csecsemőkorban is.

Sokan azt hiszik, hogy a borostyánt rágni kell és ezáltal csillapítja a fájdalmat, de ez nem igaz: egyszerűen csak a baba nyakába kell tenni a láncot és kész. (Bővebben erről itt olvashattok: www.borostyanlanc.hu - a szerk.)

Biztonságos? Nem fogja elszakítani és lenyelni a láncot a baba, ha kifejezetten csecsemők számára fűzött láncot veszünk, aminek minden szeme közé egy csomót tesznek, így egy esetleges szakadáskor nem tudnak szétguruni a gyöngyök, valamint a lánc két végét tekerős kapcsolóval látják el, hogy a baba ne tudja kikapcsolni a láncot. A babának olyan láncot válasszunk, ami nem túl hosszú, így nem tudja rátekerni a nyakára. (Optimális méret 32-34cm - a szerk.)

Működik? Sajnos manapság a borostyánt is hamisítják, ezért lehet, hogy vásárolsz borsos áron egy láncot és borostyán helyett műanyag van rajta, így aztán nem is lesz semmilyen hatással a babára. A valódi borostyán tapintása meleg és puha... ((Bővebben erről itt olvashattok: www.borostyanlanc.hu - a szerk.).
A másik ok, ami miatt nem használ a borostyánlánc, hogy nem jól teszed fel. Ahhoz, hogy a hatását kifejtse, egész nap a babán kell lennie és a nyakába tedd. Sokan nem merik a baba nyakába tenni a láncot, a csuklójára (vagy lábra - a szerk.) helyezve, vagy az ágy fölé lógatva azonban nem tud segíteni.
Az sem mindegy, hol szerzed be a láncot. Érdemes szaküzletben vásárolni.

forrás: www.fogzas.hu

Fogzás

1. Nyálzás
A fokozott nyálzás akár már 3 hónapos korban is elkezdődhet. Sok babánál odáig fajul, hogy éjszaka szétáztatja az ágyát, napközben a ruháját, amikor pedig már bújik ki a fogacska, a nyál kimarja a szája környékét, a pofiját. A nyálzást csillapítani nem lehet, de ha folyton átnedvesíti a ruháját, tegyél a nyakába egy gumis aljú előkét, hogy ne kelljen folyton átöltöztetni. A homeopátiában az erősen nyálzó babák alkati szere a Mercurius Solubilis D6, ebből akár 5-10 percenként 1-1 golyócskát lehet adni, naponta maximum 10 adagot: ez enyhíti a fogzás alatti nyűgösséget, fájdalmat.

2. Állandó rágás
Ha a baba mindent megrág (nem mindent a szájába vesz, ami egy természetes jelenség ebben az életkorban), folyamatosan az ínyét masszírozza, akkor biztosan lehetünk a fogzás tényében. Érdemes neki rágókát, hűtőrágókát adni, vagy ha ez nem tetszik, akkor kiflivéggel, kenyérhéjjal, esetleg háztartási kekszel próbálkozhatunk, ezeket csak lassan tudja megrágni, viszont hosszasan erősíti rajta az ínyét, ami nemcsak a fájdalmat enyhíti, hanem elő is segíti a fogacska kibújását.

3. Laza széklet
A fogzás járhat lazább széklettel, de sohasem vizes hasmenéssel! Ebben az esetben betegségre kell gyanakodni. A lazább széklet a fog kibújása körüli napokban kicsípheti a popsit, ezért ilyenkor érdemes gyakrabban pelust váltani és gondosan krémezni a popsit.

A hasmenéssel járó fogzást három féle homeopátiás szer is segíthet leküzdeni:
A Kreosotum D30 azoknak a babáknak való, akiknél a hasmenés mellett fokozott nyugtalanság, duzzadt kékes-vörös íny tapasztalható. A baba csak kézben nyugszik meg. A széklet bűzös, és kimarja a kicsi popsiját. Négyóránként 2-3 golyót adhatunk neki.

A Rheum D30 akkor jó megoldás, ha a baba széklete savanyú szagú és kicsípi a popsit, a csecsemő nyugtalan, nyűgös. Napi 3 alkalommal 2-3 golyót adhatunk neki.

Az Aconit D30 azoknak a babáknak válik be, akik belázasodnak, székletük zöldes-vizes, nyugtalanul sír, sokat iszik. Melegre rosszabbodik az állapota, friss levegőre, valamint egy nagy alvás után javul. Félóránként 1-1 golyócskát adhatunk a kicsinek, max. naponta 6-8 adagot.

4. Duzzadt íny
Ez jellemző tünet lehet, de az első fogacskáknál általában még nem lehet látni. A felső metszőfogaknál már előfordulhat, hogy megduzzad az íny, a legjellemzőbb azonban a kisőrlők, nagyőrlők és szemfogak előbújásakor.

5. Kifehéredett íny
Az íny kifehéredése már a fog áttörése előtt hetekkel is jelentkezhet. Az “igazi” kifehéredés azonban, amikor jól láthatóan megjelenik a fogacska fehér széle az íny alatt, csak az áttörés előtt közvetlenül szokott megjelenni.

6. Rosszul alszik
A fájdalmasan húzódó íny megzavarhatja a kicsi alvását. Egy fog kibújása gyakran hetekig is elhúzódhat, így akár több hétig is zavarhatja a csecsemő alvását a fogzás. Nappal és elalvás előtt érdemes megfelelően kiválasztott és adagolt homeopátiás szerekkel segíteni a babán. Különösen a szemfogak és az őrlőfogak áttörése járhat nagy fájdalommal, ekkor fájdalomcsillapítóval enyhíthetünk a tüneteken (Panadol Baby, Nurofen, Germicid kúp).

7. Nyűgös
A baba napokig nyűgös lehet napközben is a fogzás miatt. Ez teljesen természetes. Gondolj csak bele, amikor fáj a fogad, neked sincsen felhőtlenül jó kedved. Ilyenkor többféle módon segíthetünk a babán: a megfelelő homeopátiás szereket napközben is adagolhatjuk, be lehet vetni a Dentinox gélt, rágókát vagy más rágnivalót, illetve fájdalomcsillapítót is.

www.fogzas.hu

Hasfájás - Saját tapasztalatok

Kisfiam hosszú órákon, heteken, hónapokon át tartó hasfájása után az egyetlen amit mondani tudok, hogy türelem...
Hallottam ezt én is párszor, ám amikor az ember gyereke már napok, ne adj Isten hónapok óta pocakfájással kínlódik, nem éppen ez az, amit hajlandó elfogadni.
Ákosomnál már az első héten kiderült, hogy bizony "hasfájós"...
Aztán kikértem a védőnénink, majd a gyermekorvosunk tanácsát.

Első körben az Espumisan cseppet javasolták, mivel azt a születés után rögtön el lehet kezdeni alkalmazni. Sajnos nem használt.
Azután az Infacol szirupot próbáltuk hetekig: nem használt.
Amikor betöltötte a negyedik hetet kipróbáltuk a Gripe Water hascsikarás elleni gyógyvizet: nem használt.
Sab Simpex: nem használt.
Az internet összes oldalát felforgattam a pár perces szünetekben amikor sikerült a kicsim valami "álomfélébe" ringatnom...
Kitanultam a pocakmasszázst, vettem neki drogériában cseresznyemag párnát: nem használt.
Kikértem homeopata szakorvos véleményét, javasolt is pár szert: egyik sem használt.
Maradt az órákon át tartó sírás és az alkaron ringatás, na meg a cicin fektetés, mert ott legalább pár percig csendben volt és én is vehettem egy nagy levegőt. No persze csak akkorát, hogy ne mozduljak túl nagyot, mert akkor felébred:)
Sokan mondták, hogy azért fáj a pocakja mert anyatejes. Alig vártam, hogy betöltse a negyedik hónapot és elkezdhessem a hozzátáplálást -természetesen először csak pár falat almapempővel-.
Nem éppen osztottam meg az információt a védőnéninkkel, (bocsi:S)mert ugye "6 hónapig kizárólag anyatej"... Na de ugyan már. Mi is egészségesek vagyunk és olyan kajcsikat ettünk már pár hónaposan... Hol van azokhoz képest egy kis almapüré...
Szóval elkezdtem fokozatosan hozzászoktatni a különböző ízekhez.
Egyszer-egyszer babaúszás után 1 dl almalevet is megivott.:)
Viszont a hasfájás természetesen nem csillapodott:(

4 hónapos korában Ákom megfordult és attól kezdve beindult a mozgásfejlődése.
Azt hiszem ez volt az a fordulópont, amikor elkezdett múlni a hasfájás, de még akkor is a fájós órák száma volt túlsúlyban a nemhasfájósokéhoz képest.
6 hónapos korában már nem nagyon volt tejem, így elkezdtem neki fokozatosan tápszert is adni, hogy ne legyen hirtelen túl idegen számára az íze ha esetleg elapadna teljesen a "benzinkutam":)
Talán akkor múlt el végleg a kínlódás...

Így visszagondolva pár dolgot tudok tanácsolni:
-Minden áldott szopizás (vagy tápizás) után addig riszáljuk a mellkasunkon a picit amíg ki nem csikarunk belőle egy büfit. (Bubum hónapokig egyáltalán nem büfizett - ezt is akkor kezdte el, mikor elkezdett forgolódni- utána a hasa is kevesebbszer fájt) Vagyis minél többet büfizik, annál kevésbé fáj a hasa. A levegő ugyanis a gyomorból végigmocorog a kis belecskéiken keresztül amíg "el nem távozik" és bizony csikar odabent. (Ahogy nekünk, felnőtteknek is)
-TÜRELEM... Sajnos nincs más megoldás. A sok praktika közül úgy érzem mindent kipróbáltam, viszont az egyetlen ami segített, az az idő volt. Elmúlt és kész. Mára már csak emlék.

Talán tényleg az a legjobb magyarázat a hasfájásra, hogy az idegrendszer fejletlensége okozza, amit valljuk be nem igazán lehet csodaszerekkel megoldani.
9 hónapig vártuk ezt a kis emberpalántát, hogy végre magunkhoz öleljük. Vártuk, hogy ránk tekintsen, hogy érezhessük az illatát, becézgethessük.
Azok a szülők, akik "kifognak" egy pocakfájós babát képesek lennének lehozni a csillagokat is az égről, csak elmulasszák gyermekük szenvedését és véget vethessenek az örökös sírásnak... Éjt nap alá téve sétálgatnak a picivel a karukon fel-le a lakásban, masszírozzák, vele sírnak, kiborulnak. Mert tényleg kiborító. Ezt nem érthetik meg azok a szerencsések, akiknek a picijük csak eszik-alszik.
DE!!! Nyugodjanak meg, el fog múlni és úgy, ahogy idővel a szülésre sem emlékszünk, erre sem fogunk, csak szép pillanatok maradnak meg, és sokkal könnyebb lesz!
Vállaltuk, és ez is vele jár. Lesznek ennél még sokkal nehezebb időszakok is (Bár kívánom, ne legyenek!), ez csak az első próbatétel, az első pár lépés a szülővé válás hosszú, rögös útján.
Egy kisgyermek maga a csoda! Olyan, mint egy tükör! Azt adja viszont, amit rajtunk lát. Ha boldogok, kiegyensúlyozottak vagyunk, ő is az, ha szenvedünk, nyűgösek vagyunk, ő is az! Gondoljanak erre, mielőtt a karjaikba veszik. Ő igazán nem tehet erről. Ő is csak szenved pár hónapig, mint mi:(
IDŐVEL ELMÚLIK:) UTÁNA MINDEN KÖNNYEBB LESZ!!!

Ezúton szeretnél elnézést kérni a gyógyszergyártóktól, csakis a saját tapasztalataimról számoltam be, nem a gyógyszerek hatékonyságát szerettem volna minősíteni!

A hasfájás egy változata

A hasfájás egy típusa

Ahogy nő a baba, úgy egyre rövidülnek a szopizási időszakok, egyre éberebb lesz, egyre jobban figyel a környezetére. Itt megemlíteném azt a bizonyos hasfájást is, amely néhány, a környezetéhez viszonylag nehezen alkalmazkodó babánál jelentkezik. Ahogy kikerül a pocakból a kisbaba, egy teljesen új világhoz kell alkalmazkodnia, és ez okozhat nehézséget.

Sok baba hasfájósan jelez délután és estefelé. Idézőjelben mondom, hogy hasfájós lesz, mert ez valójában nem hasfájás, hanem stresszes állapot. Ha azt tapasztaljuk, hogy a babánk délután csillapíthatatlanul sír, akár órákon át, és csak kézben hajlandó lenni, csak cicin van jól, de igazából ott sem, akkor tudhatjuk, hogy ez a stresszes jelenség lépett föl. Ennek oka a baba éretlen idegrendszere, amely nem képes megbirkózni azzal a töménytelen ingerrel, ami őt kívülről és belülről egyaránt bombázza, így egyszerűen kifárad.

Ha ilyen babánk van, akkor bármi segíthet rajta, ami a méhen belüli életre emlékezteti. Ha pucérra levetkőztetjük, összebújunk vele, ágyban mellre tesszük, ringatjuk, bebugyoláljuk, beül vele apa a kádba, ez mind megnyugtató hatással tud rá lenni. Hordozókendőbe lehet tenni és ringatni. Ezzel a típusú nyűgösséggel kapcsolatban az a rossz hír, hogy körülbelül 3-4 hónapos korig tart. Igazából megszüntetni nem lehet, csak kezelni, így napról napra. Meg fog szűnni, ezt viszont ki kell várni. Ha a kisbabánk ebben a kezdeti időszakban állandóan karban, kézben lenne vagy szinte csak ott van, az teljesen normális dolog. A babának ott van a helye. Az ember testén, a karján, a kezében. Erre választódtunk ki az evolúció során.

Az emberi csecsemő annyira védtelennek születik, hogy egyedül egyáltalán nem képes semmit csinálni, még lábra állni se. Egyet tud: torkaszakadtából ordítani, amíg valaki nem segít rajta. Ezzel a készséggel születik. Ha belegondolunk, a biológiai felépítésünk ugyanaz, mint volt az ősidőkben: ha egy ilyen kicsi babát leraktak, akkor gyakorlatilag halálra volt ítélve. Kihűlt, éhen halt, fölfalták a ragadozók. Ha lerakják, akkor az életösztöne miatt ordít, ahogy a torkán kifér, hogy valaki vegye föl, és legyen biztonságban.

Sokszor lehet hallani, hogy ezzel elkényezteti az ember, és soha többé nem lehet majd lerakni a gyereket. Bár nem tudom, az ilyen emberek láttak-e már olyan hatévest, akit csak kézben lehet tartani. Én nem hiszem. Ez egy időszak. Nagyon fontos időszak, és igazából azok a babák képesek később felfedezni a környezetüket, akiknek ebben a korai időszakban ki volt elégítve a biztonságigényük.

Ha az ember vesz egy kendőt, akkor akár magán is tarthatja a babát, és közben tud ezt-azt csinálni. Érdemes normálisnak felfogni, hogy kézben, vagy rajtunk van a baba, és nem azt, hogy a kiságyban, vagy valahol máshol. Eljön az az időszak, úgy 9-10 hónaposan, amikor a baba azért ordít, hogy tegyék már le. Akkor is, ha az utcán vagyunk, vagy a koszos orvosi rendelőben, vagy nem tudom én hol, ahol nem tudjuk lerakni. Ilyen helyen nem „négykézlábazhat", de ő vonaglik ki az ember kezéből. Szóval minden kornak megvan a maga sajátossága, mindennek megvan a helye és ideje, és mindig azt érdemes élvezni, ami épp van.

Hasfájós babák - Homeopátia

Rengeteg házi gyógymódot ajánlanak a hasfájós babák panaszainak enyhítésére. Ilyen az édeskömény tea, a kanálka citromlé, a babamasszázs, a kamillatea. Szerencsés esetben használ a praktika, de ha nem, a homeopátiás házipatika erre a bajra is tartogat ellenszert. Nem is egyet.

Ahhoz, hogy a megfelelőt kiválasszuk, meg kell figyelnünk, hogyan fáj a baba hasa, milyen napszakban, ha szopik a kicsi, mit ettünk előzőleg mi, mi enyhíti a fájdalmat, milyen a széklete.

Ha a mama sok tehéntejet ivott, és ez a kicsinél hasmenést és hasgörcsöket okoz, és a széklete savanyú szagú, Magnesium carbonicum lehet a jó szer. Természetesen a mama se igyon ilyenkor annyi tejet.

Ha evés után puffad a baba hasa, és bukásra is hajlamos, próbáljuk ki a Lycopodiumot. Ez akkor is jó lehet, ha mi nem tudtunk ellenállni a káposztának.

Ha a görcsöt enyhíti a masszírozás, a kicsi emelgeti a lábait, és hasra fektetve elcsitul, a Colocynthis lesz a megoldás. Amikor pont ellenkezően, kifeszíti a testét, adjunk neki Dioscoreat.

Ha keservesen sír, és csak a ringatás nyugtatja meg, vagy egy kör az autóban a ház körül, széklete zöldes, akkor a klasszikus babaszer, a Chamomilla jöhet szóba.

Adjuk a szereket óránként, javulásig. Három-négy adagnak javítania kell az állapoton.
Ajánlott potencia a szerek felhasználásánál: 9 CH, a Chamomillánál javasolt a 15 CH potencia választása.